ERA Janssens & Janssens

kandidaat-kopers in de ERA-wachtzaal. Wie zoekt uw woning?

Het verhaal van Guido & Greet Wilberts-Van Hoof

Zowat twintig jaar geleden investeren Guido Wilberts (65) en zijn echtgenote Greet Van Hoof (61) in vastgoed. Voor het koppel dat het grootste deel van hun carrières in de banksector werkte, is dat de meest logische vorm van beleggen in hun toekomst en die van hun kinderen.

“In 1995 heb ik in eigen beheer een blok met drie appartementen laten bouwen in Aarschot”, vertelt Guy. “Als
investering in opbrengstwoningen, maar misschien ook wel met de drie dochters in het achterhoofd. Het is een goede beslissing gebleken, want in al die tijd is geen enkele van die flats ook maar één dag onverhuurd gebleven. Tien jaar geleden heeft één van mijn dochters één van de appartementen gekocht en er zelf een tijdje gewoond. Vorig jaar zijn we dan ’s beginnen na te denken over de toekomst en we zagen voor ons allebei een meerwaarde in verkopen. Voor mijn vrouw en mij als toekomstige senioren opent het bijvoorbeeld nieuwe perspectieven om op termijn te kunnen investeren in een geschikte woning voor een comfortabele oude dag. Zoals de slagzin van ERA het zegt: Het werd tijd voor een nieuw verhaal.”

Hoe zijn jullie aan dat nieuwe verhaal beginnen te schrijven?

“Ik had al ervaring met vastgoedmakelaars, dus we zijn eerst bij enkele kantoren ons licht gaan opsteken. Dat was meer dan een jaar geleden. Vervolgens hebben er zich spontaan een mogelijke koper en wat investeerders aangeboden, met wie ik een tijdje onderhandeld heb, maar die onderhandelingen zijn uiteindelijk afgesprongen. Ik ben dan met ERA Janssens & Janssens gaan praten. Hoewel ik onder de indruk was van hun professionele manier van publiciteit voeren én ik het gevoel had dat eigendommen in Aarschot via hen het vlotst verkocht geraken, heb ik nog even overwogen om de appartementen zelf te verkopen. Eigenlijk voornamelijk om zo te kunnen besparen op de makelaarsvergoeding. Maar, omdat ik onder andere toch wel opzag tegen de administratieve formaliteiten en de prijsonderhandelingen, ben ik een tweede keer met Koen gaan praten. Dat was een half jaar later.”

Uiteindelijk zijn jullie met ERA Janssens & Janssens in zee gegaan.

“Dat klopt. We hebben lang beraadslaagd, maar Koen was heel kordaat in zijn aanpak. Ik ben tijdens mijn carrière verantwoordelijk geweest voor de aanwervingen van verkopers en ik zou hem direct ingelijfd hebben voor de sales. (lacht) Hij is het type verkoper dat mij wel ligt. Dat, in combinatie met mijn aanvoelen dat het totaalpakket van ERA Janssens & Janssens hier in Aarschot het beste op de markt is, heeft ons de knoop doen doorhakken. Ik ben er van overtuigd dat zij hun geld waard zijn.”

Hoe kom je tot die conclusie?

“Koen is ten eerste realistisch genoeg om niks binnen proberen te halen om het maar binnen te halen en daarna aan de prijs te moeten sleutelen omdat de verkoop niet vlot. Hij maakt ook geen loze beloftes. Zijn advies was met de verkoop te wachten tot na de winter en dat heeft geloond, want alle drie de appartementen zijn in drie maanden tijd verkocht! Ik had een persoonlijke band met die panden en ik zag wel op tegen de onderhandelingen over de prijs. Koen is daarin zeker een stuk beter.Nog een belangrijk aspect waarom je beter niet zelf verkoopt, zijn de contacten met de huurders rond de bezichtigingen en dergelijke. Die heeft hij schitterend opgevolgd. Ik heb trouwens zijn communicatie tijdens het hele proces heel erg geapprecieerd. Hij belde op tijd en stond, altijd met relevant nieuws, op een rustige, efficiënte manier. Geen blabla en altijd in overleg qua strategie. Ik had inspraak, er werd mij niks opgelegd.”

De appartementen zijn verkocht met een vanafprijs. Een goed systeem volgens jou?

“Ik kende het principe al, dus Koen heeft mij niet moeten overtuigen. Het grote voordeel van een vanafprijs is dat de koper niet kan afbieden, maar wel ‘opbieden’ volgens de mogelijkheden van zijn budget, waardoor het de verkoper zelfs een extraatje kan opleveren. ERA Janssens & Janssens maakt het duidelijk dat de vanafprijs onder de eigenlijke marktwaarde van de woning ligt en dat als je daar boven gaat, je nog altijd een goede zaak doet.”

Hoe zou je de samenwerking met ERA Janssens & Janssens tot slot omschrijven?

“Zeker wat de contacten met Koen betreft, zou ik durven spreken over ‘rustige vastheid’, met een knipoog naar Herman Van Rompuy. Weten wat je wilt, maar het op een rustige manier brengen, zonder roepen. Ik zou dus tien op tien durven te geven, want alles is perfect verlopen en ik zou niet weten wat er voor verbetering vatbaar zou geweest zijn. We hebben dan ook niet het gevoel dat we te veel betaald hebben.”