ERA Janssens & Janssens

kandidaat-kopers in de ERA-wachtzaal. Wie zoekt uw woning?

Het verhaal van Luc Schepers

Luc Schepers is 52, bediende/technicus gebouwen bij de NMBS en gescheiden vader van twee tieners. In 2011 koopt hij een woning aan de Gijmelsesteenweg in Langdorp met het idee er oud te worden. Vier jaar later beslist hij om zijn gezellige huisje weer van de hand te doen.

“Ik woonde voordien in Houwaart, in de volle natuur, maar daardoor ook wat ver van alles verwijderd”, begint Luc zijn verhaal. “Ikzelf kan van overal gemakkelijk met de trein reizen, maar mijn zoon loopt school in Aarschot en het leek me toch toffer als hij de afstand van en naar school met de fiets zou kunnen overbruggen. Zo kwam ik terecht bij het huis aan de Gijmelsesteenweg: niet al te groot, maar met een leuke tuin voor de kinderen, niet ver van het centrum van Aarschot en op wandelafstand van de belangrijkste handelszaken. Ideaal dus.”

Toch heb je het weer verkocht?


“Ik moet toegeven: ik heb geen groene vingers. Voor mijn zoon en dochter bleek een tuin op hun huidige leeftijd en in deze digitale wereld ook geen meerwaarde meer. Bovendien was ik al een hele tijd bezig met opfrissingswerken. Die combinatie met een full time job, de huishoudelijke taken, het gras maaien en de haag scheren, begon stilaan tegen te steken. Een oude schoolkameraad merkte dat het me allemaal wat hoog zat en raadde me aan om het huis te verruilen voor een appartement. Toen ben ik beginnen na te denken. Het heeft nog een tijd geduurd voor ik durfde te beslissen, maar vorige zomer heb ik de knoop doorgehakt.”

Hoe zet je dan die moeilijke eerste stap?

“Er werd mij aangeraden om zelf te verkopen. Maar dat is volgens mij niet zo simpel als je elke dag gaat werken en als je in dezelfde mate publiciteit wilt voeren als iemand die er professioneel mee bezig is. Niet ver van waar ik woonde, had een tijdje eerder een huis te koop gestaan bij ERA Janssens & Janssens en ik herinnerde me nog dat dat toen snel verkocht was. Daarom heb ik hen gecontacteerd.”

Hoe ging het dan verder?

“Koen is naar het huis komen kijken, geheel vrijblijvend. Hij vroeg me om op een papiertje te schrijven hoeveel ik hoopte dat de verkoop zou opbrengen. Hij noteerde op zijn beurt hoeveel hij dacht dat het huis waard was. Het bleek hetzelfde bedrag. Dat vond ik al straf. Hij stelde voor om met een vanafprijs te werken, omdat het een woning was in een prijscategorie die zich daar goed toe leende. Ik was er eerst niet voor te vinden. Ik begreep immers niet waarom mensen nog zouden bieden als ze de ingestelde richtprijs al kenden. Zouden ze niet denken dat als we meer wilden, we wel meteen meer gevraagd zouden hebben? Maar het werkt andersom. Door die vanafprijs bereik je een grotere groep kandidaat-kopers, met een verhoogde kans op een degelijk bod, hoger dan de richtprijs.

Het stond vast dat ik met ERA Janssens & Janssens in zee zou gaan, maar ik heb daarna maanden niks meer van me laten horen. Ik twijfelde nog altijd of ik wel zóu verkopen. Koen had me gezegd mijn tijd te nemen en hij heeft in die periode nooit contact opgenomen om aan te dringen. Hij respecteerde mijn beslissing. Dat was heel verrassend ten opzichte van de ervaring die ik ooit met een makelaarskantoor had. Eind november heb ik pas weer contact opgenomen.”

Is dat een goede keuze gebleken?

“Dat denk ik wel. Begin januari was het huis verkocht! De gehoopte prijs was gehaald, mét een leuk extraatje.

Ik heb ERA Janssens & Janssens al aangeraden aan kameraden, want ze maken echt werk van de verkoop van je woning. Een makelaar kost wel wat, maar ik denk dat een kandidaat-koper zich veiliger voelt als hij via een gekend kantoor kan handelen dat zijn sporen al verdiend heeft. Dat ze geen kat in een zak kopen of voor verrassingen komen te staan, zoals met een verkoop uit de hand kan gebeuren.
Koen is bovendien heel sociaal, een toffe vent. Hij heeft zeker geen dikke nek en komt helemaal niet over als een verkoper. Hij hééft het gewoon. Ik had bij hem de eerste keer al meteen een goed gevoel. Hij vroeg me ‘Wat kan ik voor ú doen?’. Dat hebben er mij nog niet veel gevraagd.

Ik overdrijf misschien, hè, maar van mij krijgen ze een tien. Ik had het misschien zelf kunnen verkopen, maar niet voor dat bedrag en niet in die tijdspanne, daar ben ik zeker van. Ik heb meer gekregen dan de vanafprijs, het was in korte tijd verkocht en ik heb er niks voor moeten doen. Wie doet beter?”