ERA Janssens & Janssens

kandidaat-kopers in de ERA-wachtzaal. Wie zoekt uw woning?

Het verhaal van Rita Cauberghs

Negen jaar geleden overlijdt de moeder van Rita Cauberghs. Het maakt van Rita de nieuwe eigenaar van de ouderlijke woning die naast haar eigen huis is gelegen. Samen met haar man Willy en hun zonen geeft ze het pand een grondige facelift om het daarna te verhuren.

“Het was het huis van mijn ouders en ik kon daar zo direct nog geen afscheid van nemen. Verhuren leek me dus de beste optie”, vertelt Rita. “Maar nadat we drie keer op rij miserie hadden met de huurders, was voor mij de maat vol. Toen heb ik gezegd: nu is het gedáán.”

Wist je hoe en met wie je zou verkopen?

“Ik ben raad gaan vragen aan Georges en Eveline, die hier een eindje verderop hebben gewoond en die twee jaar geleden hun huis en bouwgrond met ERA Janssens & Janssens hebben verkocht. Zij zeiden me dat ze meteen opnieuw met het kantoor zouden werken, omdat ze zelf niets hadden moeten doen. Dat was voor mij heel belangrijk. Ik had immers al genoeg ellende gehad met de verhuur. Eerder hadden we ook al eens bij een andere makelaar ons oor te luisteren gelegd, maar daar was de klik er niet. Bovendien heeft in deze straat lange tijd een bouwgrond te koop gestaan. Daarna kwam er een bord van ERA Janssens & Janssens en was die snel verkocht. Redenen genoeg dus voor ons om een afspraak te maken met Koen.

”Bij hem was die ‘klik’ er wel?

“Ja. Koen voerde een normaal gesprek en hij gaf niet de indruk dat hij ons per se als verkopers wilde binnenhalen. Hij was niet opdringerig. Het gesprek was vrijblijvend en hij zou het wel horen als we beslisten om via hem te verkopen, zei hij. Maar hij verzekerde ons ook dat hij er voor zou zorgen dat we niks zouden moeten doen, enkel tekenen bij de notaris. Het gaf ons een goed gevoel en we zijn direct akkoord gegaan.”

Begin oktober is het dan zover. Het huis wordt te koop gesteld. Hoe ging dat?

“Er is gewerkt met een vanafprijs. Wij hadden daar nog nooit van gehoord en eerst was dat een beetje verwarrend. Een vanafprijs ligt immers lager dan het bedrag dat je eigenlijk hoopt te krijgen voor je huis, de eigenlijke vraagprijs dus. Het is een soort van startbod, zeg maar. Geïnteresseerden kunnen opbieden, wat vrij ongewoon lijkt. In ons geval waren er van het tiental bezoekers twee potentiële kopers die biedingen hebben uitgebracht, en zo hebben we onze vraagprijs gehaald. Je hoopt het natuurlijk wel, maar we hadden nooit gedacht dat het huis zou verkocht worden voor wat het effectief waard is. En al zeker niet in een dikke maand tijd.”

Wat is volgens jou de belangrijkste factor geweest in de vlotte verkoop?

“Onder andere de publiciteit. Zoals de folders die ze verspreiden. Maar ook de foto’s op de website. De koper vond dat die de werkelijkheid heel goed weergegeven hadden, in tegenstelling tot veel foto’s die mooi zijn, maar de realiteit verbloemen. We stonden ook verstomd dat we echt niks zelf hebben moeten doen. Zelfs de bezichtigingen niet, hoewel het huis hier vlak naast ligt. Dat is maar best ook, want wij zouden niet geweten hebben hoe we die bezoeken moesten aanpakken.

ERA Janssens & Janssens heeft van in het begin gedaan wat ze beloofd hadden. We werden heel goed op de hoogte gehouden en dat vond ik absoluut een pluspunt. Telkens er een bezichtiging was geweest, kwamen ze langs om verslag uit te brengen. Ze krijgen van ons een tien op tien, omdat ze hun werk echt goed gedaan hebben.”